Hvilken Crosstrainer skal jeg vælge?
Det kan være svært at finde ud af hvilken crosstrainer der passer bedst til ens behov. Der er nemlig mange at vælge i mellem. Men bare rolig vi vil i denne artikel hjælpe dig med at finde ud af hvilken crosstrainer der bedst passer til dine behov.
Hvad koster en crosstrainer? Lær mere om de forskellige brands
Hos Fitnessgruppen har vi et bredt udvalg af crosstrainere, hvorfor der ligeledes tilbydes crosstrainere i prisklasser for enhver forbruger.
Billig crosstrainere under 8.000 kr:
I kategorien af crosstrainer under 8.000 finder man som regel en crosstrainer, der er velegnet til den almene forbruger, der er på jagt efter en overkommelig prissat ellipsetræner. Hvad denne kategori af maskiner typisk har til fælles med hinanden er svinghjulsplaceringen. Man vil opleve at de fleste i prisklassen er baghjulstrukne crosstrainere. Læs mere om dem længere nede. I fitnessgruppens sortiment i prisklassen under 8000, kan man både finde maskiner fra mærket Kettler samt Peak Fitness, som tilbyder enorm høj kvalitet samt holdbarhed for prisen.
Se et udvalg af Fitnessgruppen crosstrainere til under 8.000 kr. herunder:
Peak Fitness C2.0i
Peak Fitness C3.0i crosstrainer – Bluetooth
Peak Fitness VG60i Crosstrainer – Bluetooth
I kategorien af crosstrainer over 8.000 findes maskinerne der er bygget af høj kvalitets- og holdbare komponenter, hvilket i høj grad gør disse i stand til hyppigere og mere intens brug. Disse egenskaber og kriterier vil som regel være at foretrække i diverse centre eller foreninger. Modsat den lavere prisklasse, har denne kategori som regel den fællesnævner at være forhjulsdrevne. Dette gør typisk maskinen i stand til at have flere justeringsmuligheder såsom træningsvinklen og skridtlængden. Disse justeringsmuligheder kan typisk være til gavn hvis maskinen benyttes af op til flere forbrugere, f.eks. større familier eller klubber.
Se et udvalg af Fitnessgruppen høj kvalitets crosstrainere herunder:
Peak Fitness C10 med stor TFT skærm
Peak Fitness C5.0i Crosstrainer - Justerbar skridtlængde – Bluetooth
Peak Fitness E10 Pro Ellipsetræner med Smart Computer
Hvilke typer crosstrainere findes der, og hvilken skal man købe? Find den rette model til dine behov
Der findes to forskellige typer af crosstrainere: Baghjulstrukket og forhjulstrukne. Forskellen mellem de to typer er placeringen af svinghjulet samt hvilken skridtlængde crosstraineren giver mulighed for og den bevægelse skriftlængden giver dig.
Baghjulstrukket crosstrainer
En alm. crosstrainer har svinghjulet siddende bagerst. Det er det man kalder en baghjulstrukket crosstrainer. Baghjulstrunkne crosstrainere har en kort skridtlængde på omkring 38-39 cm. Dette giver en mere hoppende bevægelse, nogle vil også beskrive dette som en meget naturlig løbebevægelse. På grund af den korte skridtlængde så fylder baghjulstrukne crosstrainers også mindre. Som nævnt tidligere så har baghjulstrukne crosstrainers det med at være det budgetvenlige valg som typisk ligger under 8000 kr.
Forhjulstrukket crosstrainer
På en forhjulstrukket crosstrainer er svinghjulet placeret forrest og de fleste forhjulstrukne crosstrainere har lang skridtlængde på omkring 48 cm. Den lange skridtlængde gør bevægelsen i crosstraineren mere glidende. Man skal dog også være opmærksom på at forhjulstrukne crosstrainere ofte fylder mere på grund af den lange skridtlængde. Den forhjulstrukne crosstrainer er ideel til dem, der søger en smidig og stabil træningsoplevelse uden at gå på kompromis med effektiviteten. Disse maskiner er også velegnede til hjemmebrug, man skal dog være opmærksom at forhjulstrukne crosstrainere typisk ligger i den høje pris ende.
Tidligere var alle crosstrainere med lang skridtlængde forhjulstrukne crosstrainere. Men i dag er der udviklet flere maskiner med lang skridtlængde eller justerbar skridtlængde, som ikke fylder meget mere end alm. crosstrainer. Dette gør så også at hvis du vælger at crosstraineren med en kort skridtlængde så vil du få en nærmest hoppende bevægelse, mens du med en lang skridtlængde vil få en mere glidende bevægelse.
Generelt er der en tendens til at høje personer bedre kan lide maskiner med lang skridtlængde. Lange ben = lange skridt.
Skridtbredde:
Afstanden mellem fødderne også interessant. Det er det man kalder skridtbredden eller på fagsprog Q faktor. Jo smallere afstand imellem fødderne, jo mere naturligt føles træningen. Standarden for alm. baghjulstrukne crosstrainer er 18-21 cm. Nogle crosstrainere er dog lavet helt ned til 15 cm. Forhjulstrukne crosstrainere har endnu smallere afstand imellem fødderne, typisk omkring 12 cm.
Valget mellem en forhjulstrukket eller baghjulstrukket crosstrainer
Når det kommer til valget mellem en forhjulstrukket crosstrainer og en baghjulstrukket crosstrainer, afhænger det primært af personlige præferencer og individuelle træningsbehov. Begge typer crosstrainere har normalt ingen signifikante medicinske eller fysiske fordele eller ulemper, hvilket giver brugerne frihed til at vælge den model, der passer bedst til deres træningsstil og rumlige begrænsninger.
Men når du skal finde ud af om en baghjulstrukket eller en forhjulstrukket crosstrainer bedst passer dine behov kan du tænke over en række spørgsmål:
Hvilken type bevægelse du foretrækker hoppende eller glidende?
Hvor meget plads har jeg?
Hvad er mit budget?
Du kan også bruge denne tabel til at danne dig et oveblik over forskellene mellem en baghjultrukket og en forhjulstrukket crosstrainer.
Crosstrainer Type | Baghjulstrukket | Forhjulstrukket |
Skridtlængde | Kort | Lang |
Bevægelse | Hoppende | Glidende |
Svinghjul placering | Bagerst | Forrest |
Plads | Kræver mindst | Kræver mest |
Skridtbredde | min. 15 cm | 12 cm |
Budget | Under 8000 kr | Over 8000 kr |
Crosstrainer til hjemmetræning: Er det den rette løsning for dig?
Når man skal vurdere om det at have crosstrainer stående derhjemme er den rigtige løsning for en, så er der mange ting man skal tænke på. Det kan også være en jungle at finde rundt hvilken crosstrainer der så er bedst til hjemmebrug, men bare rolig det kan vi sagtens hjælpe dig med. Du kan læse meget mere om overvejelser ved en crosstrainer til hjemmebrug og finde ud af hvilken crosstrainer der passer bedst til dig lige i denne artikel: Find den bedste crosstrainer til hjemmebrug: En guide til elliptisk træning.
Vedligeholdelse og levetid: Sådan passer du bedst på din crosstrainer
Det kræver ikke meget at vedligeholde en crosstrainer. Den skal tørres af efter behov, så bruger du den rigtig meget og sveder meget skal den tørres af hver gang du bruger den hvorimod den bare skal tørres af en gang i mellem hvis den mest af alt bare står og samler støv. Det er også vældig vigtigt at du efterspænder din crosstrainer. Det indebærer at du spænder alle boltene på din crosstrainer.
Når det kommer til levetid på en crosstrainer så kan man ikke sætte en decideret tal på det. Det afhænger af mange forskellige faktorer. Det kommer mest an på hvor meget du bruger crosstraineren. Jo mere og jo oftere brug, jo lavere en levetid kan du forvente. Hvor lang tid den kortere levetid er kommer an på kvaliteten af crosstraineren. Det er også en faktor hvordan du behandler din crosstrainer, hvis du er meget hård ved den eller ikke bruger den rigtigt kan det også få en effekt på levetiden på din crosstrainer.
Har du købt en crosstrainer som ikke kan holde til dine behov kan du godt regne med en kortere levetid.
Hvorfor skal jeg vælge en Crosstrainer?
Om en crosstrainer er den rigtige træningsmaskine for dig handler jo i bund og grund om du kan lide træningsmåden.
Men der er rigtig mange gode træningsgrunde til hvorfor en crosstrainer er den bedste træningsmaskine du kan vælge. For eksempel:
Forbrænding og vægttab: Crosstraineren er et fantastisk redskab til din træning da du ved brug forbrænder en del kalorier. Derudover kan den tilpasses alt ud fra om du ønsker at tabe dig eller opbygge muskel. Dette kan du læse meget mere om i denne artikel: Crosstrainer: Forbrænding og vægttab- sådan træner du mest effektivt.
Effektiv træning: En crosstrainer er en af de bedste måder at få en omfattende, helkropstræning på, hvor både over- og underkroppen arbejder i harmoni. Den er især populær, fordi den kombinerer effektiv konditionstræning med styrketræning af flere vigtige muskelgrupper, samtidig med at den er skånsom for leddene. Læs mere om det i denne artikel: Hvordan bruger man en crosstrainer effektivt, og hvilke indstillinger skal du vælge?
Rammer mange muskler: En crosstrainer er en af de træningsmaskiner som rammer flest muskelgrupper. Den træner for eksempel dine lår,core, ryg, og arme. Med en crosstrainer har du også mulighed for at forbrænde en hel del kalorier, fordi den sætter gang i så mange muskler. Du kan læse meget mere hvilke muskler en crosstrainer rammer og hvordan du kan forbrænde flest kalorier ved hjælp af en crosstrainer i denne artikel: Hvilke muskler trænes på en crosstrainer? En komplet guide til din træning.
Hvad skal man kigge efter når man køber en crosstrainer / ellipsetræner?
Kraftig rammekonstruktion:
Når man kigger på crosstrainer / ellipsetræner skal man sørge for at maskinen har en kraftig rammekonstruktion, det giver en stabil maskine.
Fornuftig svingmasse og/eller høj gearing af svinghjulet:
Jo tungere svinghjul eller højere gearing – jo bedre tråd er der i maskinen. Det vil sige at du med et tungt svinghjul og en god tråd vil få en træningsoplevelse der er mere behagelig.
Afstand mellem trækhåndtagene og evt. mulighed for justering af træningsvinklen:
Afstanden mellem trækhåndtagene kan varierer fra 55 til 75 cm. Nogle maskiner kan justere træningsvinklen på ”Skien”, hvilket ændrer din træningsvinkel fra foroverbøjet til oprejst position. Det er individuelt hvad man synes bedst om.
Computer med programmer, lys i display og evt. mulighed for Ipad eller Tablet:
Programmer i computeren giver ekstra muligheder og motivation. Baggrundslys i computeren gør det muligt at se displayet i en mørk stue. På nogle computere kan der sættes en Ipad eller Tablet – så man f.eks. kan lave en rute og løbe/køre den i mens man ser billederne fra Google streetview – eller kører en videofilmet rute med Kinomap. Alternativt kan man bruge Ipad til TV og musik.
Har du brug for yderligere vejledning vedrørende crosstrainere?
Så skal du være mere end velkommen til at kontakte os. Du kan fange os på telefonen: Tlf: 87 44 03 06
Er du mere til mail kan du skrive til os på mail info@fitnessgruppen.dk så skal vi nok svare inden for 24 timer på hverdage.
Du er selvfølgelig også altid velkommen til at besøge os i vores butik med showrooms på Grønlandsvej 8 i Skanderborg, ikke ret langt fra motorvejen. Her vil vi også stå klar med kyndig vejledning og du kan se og prøve en crosstrainer.
© Fitnessgruppen A/S